KARAVAN MALL (Kyiv), renovation

Location: Kyiv, Ukraine

Area: 54,000 sq.m.

Chief Architect: Alexei Agafonov

Year: 2018

 

The Caravan shopping and entertainment center on Luhova Street in Kyiv became the first such facility in Ukraine of this scale. It was built as a result of the reconstruction of an old pulp mill.

The area of the shopping and entertainment complex is about 60,000 square meters and includes the Auchan grocery center, galleries and brand boutiques, a large food court, as well as the country’s first skating rink, which was located in the mall. Currently, the ice field has been converted into a roller skating rink.

The mall is family-run and serves a large number of people from the Obolon and Vynohradar districts.

The idea of the customer, the managing company of DCH, was to transform the shopping center into a modern OUTLET of branded clothing, ie to complete the renovation of the building. To achieve this goal, the architectural and engineering company UVT GROUP (“UVT GROUP”) was chosen.

During two months of work, a team of specialists developed a new concept for the shopping center:

– new bright facades;

– updated (or rather new) galleries;

– redesigned and expanded food courts, restaurants;

– modernized roller skating rink.

In a short time, the project was examined, permits were received to start work, and working documentation was completed in sufficient volume to start work.

As a result of the works, the facade system (11,000 sq.m) on the sandwich panel with light slats and LED lighting, which were made to order, was completely replaced. They illuminate the facade in the dark.

The front part of the five-storey office is made of dark rebate with illuminated slats. New entrance groups have been designed, two of which allow to receive visitors of the mall right under the canopy. Taxi call points are equipped in these places. Each input group has its own color that matches the color of the galleries.

The galleries are bright and updated with a brightness of 650 suites, equipped with islands for the sale of small goods and recreation areas, with the ability to charge phones. The new LED luminaires are designed directly for this facility. Suspended ceilings are individually designed as multi-tiered and used by a Ukrainian manufacturer for the first time at this facility. The food area has been re-equipped with new furniture and recreation areas. The raised ceiling provides more space, and the updated roller coaster has a bar at the ends and can accommodate 1,000 visitors for concerts.

Also changed the style of the brand “Caravan”, set a new unique style of signs for boutiques and tenants. Media screens, new receptions and ATM zones have been designed for the comfort of visitors. As a result of major repairs, ventilation, air conditioning, water supply, video surveillance, low-current systems and electricity supply were partially replaced and designed, measures for low-mobility groups were developed and additional evacuation corridors were created.

The copyright for the overhaul project belongs to the chief architect of the project Agafonov Alexei Vyacheslavovich and LLC “UVT GROUP”.